Хормони

20.00 лева   HOMA индекс/глюкоза по НЗОК

22.00 лева   sHBG

Описание: 

Глобулин, свързващ половите хормони

17.00 лева   Тестостерон (Testosteron) -

45.00 лева   Активен плазмен ренин

Описание: 

Ренинът представлява ензим и е част от системата ренин – ангиотензин – алдостерон, която има водеща роля в регулацията на кръвното налягане и извънклетъчният обем течности в тялото. Обикновено се съчетава с изследване на алдостерона.

35.00 лева   Алдостерон (Aldosterone)

Описание: 

Алдостерона е стероиден хормон, секретиращ се от надбъбречните жлези. Регулира водно-солевия баланс в организма и в частност нивата на калий и натрий. Изследва се при съмнение за тумор на надбъбрека и при хипертония съпроводена с ниски нива на калий.

22.00 лева   17 OH Progesteron (Прогестерон)

Описание: 

17- ОН прогестеронът е стероиден хормон, произвеждан от кората на надбъбрека и от половите жлези. Изследва се при съмнение за вродена надбъбречна хиперплазия.

13.00 лева   FT3

Описание: 

Използва се за оценка на функцията на щитовидната жлеза и измерва свободната,  несвързана с плазмени белтъци фракция на щитовидния хормон трийодтиронин. Повишени стойности се срещат при хипертиреоидизъм, Т3 токсикоза,  периферен резистентен синдром.

13.00 лева   FT4 -

Описание: 

Представлява свободната, несвързана с плазмените белтъци, метаболитно активна форма на щитовидния хормон тироксин. Дава по-реална представа от тоталния тироксин за функцията на щитовидната жлеза особено при пациенти с промени в нивата на транспортните белтъци, при бременност, прием на някои лекарства.

13.00 лева   TSH -

Описание: 

Скринингов тест за оценка на функцията на щитовидната жлеза.

18.00 лева   Определяне на anti-TPO -

Описание: 

Тиреоидната пероксидаза /TPO/ е ензим, участващ в синтеза на щитовидни хормони. Определянето на anti-TPO антителата е най-чувствителният маркер за автоимунни заболявания на щитовидната жлеза – тиреоидит на Хашимото, идиопатичен микседем, болест на Базедов.

18.00 лева   TAT (anti-TG)

Описание: 

Тиреоглобулиновите антитела свързват тиреоглобулина – специфичен щитовиден белтък, играещ ключова роля в синтеза, съхранението и освобождаването на щитовидните хормони. Намират приложение в поставяне на диагнозата и проследяване на развитието на автоимунните заболявания на щитовидната жлеза,най-чест от които е тиреоидитът на Хашимото.

23.00 лева   Тиреоглобулин (TG)

Описание: 

Представлява белтък, който се произвежда  от специални клетки на щитовидната жлеза-тироцити и се складира във фоликуларния лумен. Той участва в синтезата на щитовидните хормони тироксин и трийодтиронин. Най-често се използва като туморен маркер при пациенти с диференциран карцином на щитовидната жлеза.

30.00 лева   TSH рецепторни антитела (TRAb)

Описание: 

Диагностицира наличието на антитела срещу щитовидната жлеза. Използва се за диагностика на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Материал: венозна кръв.

14.00 лева   Лутеинизиращ хормон (LH) -

Описание: 

Лутеинизиращ хормон, който се секретира от хипофизата и принадлежи към групата на гонадотропините. Заедно с фоликуло-стимулиращият хормон (FSH) регулират растежа и функцията на яйчниците и тестисите.

14.00 лева   Фоликулостимулиращ хормон (FSH) -

Описание: 

Фоликуло-стимулиращ хормон, който се секретира от хипофизата и принадлежи към групата на гонадотропините. Заедно  с лутеинизиращият хормон (LH) регулират и стимулират растежа и функцията на яйчниците и тестисите. Назначава се в комбинация с други полови хормони за оценка на менструални нарушения или при изясняване на фертилни проблеми.

17.00 лева   Прогестерон (Progesteron) -

Описание: 

Прогестеронът е полов хормон със стероидна структура, който се среща основно при жените и в много малки количества при мъжете. Отнася към група хормони, наречени прогестогени и изпълнява решаваща роля в регулацията на менструалния цикъл и нормалното протичане на бременността. Производно на холестерола.

14.00 лева   Пролактин (Prolactin) -

Описание: 

Пролактинът е хормон, който се отделя от клетките на предния дял на хипофизата. Под влияние на пролактина при жената се развива и нараства млечната жлеза, настъпва лактация (образуване на мляко). За проявата на тези процеси, е необходимо участието и на други хормони: естрогени, прогестерон, някои надбъбречни хормони, инсулин.

14.00 лева   Естрадиол (Estradiol) -

Описание: 

Принадлежи към групата на естрогенните хормони/естрадиол,естриол,естрон/ и се образува основно в яйчника, а в по-малки количества и в тестисите, и в кората на надбъбрека.

20.00 лева   DHEA-S

Описание: 

Полезен е при диагнозата и диференциалната диагноза на хиперандрогенизъм и преждевременен пубертет в комбинация с други полови хормони.

23.00 лева   Андростендион (Аndrostenedione)

Описание: 

Използва се в диагностиката на яйчниковите нарушения, при заболявания нар надбъбречната жлеза, поликистода на яйчниците, повишено окосмяване (хирзутизъм).

20.00 лева   Паратхормон (PTH)

Описание: 

Изследването на паратхормон се провежда, за да се определи причината за нарушение на нивата на калций в кръвта.

18.00 лева   Кортизол (Cortisol)

Описание: 

Нивата на кортизол в кръвта могат да дадат важна информация за функционирането на надбъбречните жлези и хипофизната жлеза.

24.00 лева   бета ЧХГ (Total beta HCG), общ (кръвен тест за бременност)

Описание: 

Изследването на бета веригата на човешкият хорионгонадотропен хормон се провежда като рутинен за потвърждаване на бременност (произвежда се от клетките на плацентата), помага за запазване на бременността, за развитието на плода или като част от скрининг за вродени дефекти. Използва се и като туморен маркер за някои видове тумори, най-вече герминативни.

50.00 лева   Анти Мюлеров хормон плюс (AMH ultra-sensitive)

Описание: 

AMH+ е най-добрият тест, оценяващ репродуктивната дисфункция, и предвестник за настъпване на климакс (менопауза). Серумните му нива могат да бъдат използвани за оценка на овариалния отговор и прогнозата на in-vitro фертилизацията. Хормонът може да се използва и като маркер при синдрома на поликистозните яйчници.

45.00 лева   Инхибин B (Inhibin B)

Описание: 

Използва се за оценка на яйчниковия резерв. Успоредно с анти Мюлеровия хормон е като туморен маркер за диагнозата на някои яйчникови тумори. Нивата му са зависими от фазата на менструалния цикъл и е най-подходящо да се изследва от трети до пети ден на цикъла.

25.00 лева   АКТХ (ACTH)

Описание: 

Изследването се провежда, за да се установи дали има проблеми с надбъбречните жлези или хипофизната жлеза.

25.00 лева   Соматотропен хормон (STH)

Описание: 

Соматотропният хормон регулира растежа на тялото, като в детска възраст стимулира преди всичко удължаването на костите, а след пубертета – удебеляването им.

Цените са валидни за Варна

*СМДЛ “Сити Лаб” си запазва правото за промяна на цените по всяко време.

**СМДЛ "Сити Лаб" не носи отговорност за забавяне на резултатие при възникване на форсмажорни обстоятелства.