Комбиниран тест за грип A+B

От грип ни разболяват три типа грипни вируси – А, В и С, най-често А (очакван през сезон 2017-2018).

Лабораторията ни разполага с комбиниран тест за грип А и B.

  1. При болни деца от 0 до 12г.
    Тестът се позитивира не по-рано от 12-ия час след началото на клиничните прояви и не по-късно от 6-ия ден от началото на заболяването.
  2. При възрастни и деца > 12г.
    Тестът се позитивира не по-рано от 24-ия час след началото на клиничните прояви и не по-късно от 4-ия ден от началото на заболяването.

Цената на изследването е 15лв.
Резултатите са готови в рамките на работния ден!

Какъв ще бъде грипният щам през сезон 2017-2018?

Грипът идва с имената Мичиган и Хонконг (грип А). По-податливи са децата (5-9 г.) и по-възрастните хора. Мичиган и Хонконг ще заменят щама Калифорния (свински грип). Мичиган е по-нов и затова няма толкова изграден имунитет. Очаква се грипната вълна да дойде през месец ноември-декември. Заразата се предава по въздушно – капков път, но вирусите могат да живеят и върху предмети, и запрашена среда в продължение на седмици. Болният от грип разпръсква вируси не само при кихане и кашляне, а дори по време на разговор. Далечината на тяхното разсейване достига между 2-3 метра.С грип могат да ни заразят не само видимо болни, с ясно изразени грипни симптоми, но и хора, при които заболяването протича много леко, почти безсимптомно или дори вече оздравяват.

Инкубационният период трае между 1 и 5 дни.

Началото на заболяването започва с висока температура, придружена със студени тръпки, главоболие, кашлица, отпадналост, болки в крайниците, в кръста, болки зад гръдната кост. Един характерен симптом за грипа са болките в очните ябълки. Повишената температура трае 2-3 дни, понякога тя достига до 39-40 градуса. Очите на болния стават чувствителни към светлина, езикът е обложен.

Усложненията са по-сериозни при малки деца и възрастни хора.

Изследвания