НОВ количествен тест за Клостридиум дефициле

Знаете ли че развитието на бактерията Клостридиум дефициле е сред основните причинители на диария, след антибиотично лечение?

Лаборатория „Сити Лаб“ Ви предлага съвременен количествен тест за определяне нивата на токсин А и Б на Clostridium difficile. Методът позволява по-висока точност и специфичност при измерване на токсините, в сравнения с бързия тест.

Какво представлява Клостридиум Дефициле ?

Clostridium difficile е бактерия, която обичайно се открива в дебелото черво. Бактерията „се държи под контрол“ от нормалната микрофлора на червото. Често, след прием на широкоспектърни антибиотици, към които бактерията е резистентна, „полезните микроорганизми“ се унищожават или потискат, което създава условия за интензивно размножаване наClostridium difficile, съпроводено с продукция на екзотоксини (токсин А и токсин В). 

Токсин А, активизира възпалителните клетки, които увреждат чревната лигавица, а Токсин В предизвиква сам по себе си тяхното разрушаване. 

В тази връзка, пациентите, които са подложение на продължителна терапия с антибиотици, са изложени на по-голям риск към заболяването. 

Най-характерната клинична картина, при инфекция с Clostridium difficile, е диарията. Изпражненията са воднисти, понякога примесени с кръв и често са съпроводени с коремни болки. Обикновено симптомите се появяват между 5 и 10 дни след началото на антибиотичното лечение. 

Photo credit: David Phillips

Изследвания