Опасност от Висцерална Лайшманиоза? Предлагаме нов тест за определяне на заразоността!

Висцералната лайшманиоза е паразитно заболяване, което се характеризира с хронично протичане, повишаване на телесната температура, засягане на вътрешните органи – увеличение на черния дроб и слезката, анемия, снижаване на левкоцитите и тромбоцитите, общо изтощение и подтискане на имунната система.

Заболяването се причинява от група лайшмании, обединени под наименованието Лайшмания доновани комплекс. Източник и резервоар на инфекцията са кучета, лисици, чакали и вълци, също и диви гризачи. Заболяването се пренася чрез ухапване от флеботоми ( дребни до 3 мм летящи и хапещи насекоми) и се среща на определени географски територии, където са налични природни условия за осъществяване на заразяването. Няма създадена ваксина.

Лайшманиозата се среща и в България, нейната разновидност Средиземноморски тип, от която боледуват почти по равно деца и възрастни лица. При тази форма на болестта се наблюдават и кожни увреждания. Човек се заразява от заболяването случайно, при ухапване от флеботомус по време на пребиваването му сред природата във връзка с трудова дейност, скотовъдство, пътувания, туризъм и почивка. Тъй като престоят сред природата е предимно през лятото и ранната есен, то заболяването се проявява сезонно, обичайно в късната есен или през пролетта на следващата година. Висцералната лайшманиоза често се бърка с други заболявания, като анемия, грип, малария, таласемия, сърповидно-клетъчна анемия, вирусен хепатит, белтъчна недостатъчност, салмонелоза, бруцелоза, туберкулоза, тъй като протича с твърде разпространени общи симптоми – продължителни температурни състояния, увеличаване на лимфните възли, бледост на кожата, снижение на хемоглобина, данни за възпалителен процес.

Наблюдава се тенденция към постепенно повишаване на заболеваемостта. Има и случай завършили летално, поради това, че не е разпознато навреме заболяването и не е приложено адекватно лечение.
СМДЛ „СИТИ ЛАБ“ предлага на своите пациенти навременно, бързо и евтино разпознаване на заболяването в най-ранния му стадий чрез прилагане на Rapid Test NADAL IgM/IgG бързи имунохроматографски тестове, предназначени за откриване на антитела към причинителя на висцералната лайшманиоза.

Единствено в СМДЛ „Сити Лаб“ се извършва изследване за Висцерална Лайшманиоза в град Варна и областта. Такива и подобни уточняващи тестове могат да се извършват и в Националния Център по заразни и паразитни заболявания в град София. За провеждането на изследването е необходима буквално една капка кръв на изследваното лице. Времето за провеждане на теста е 15 минути.

Това води до точна диагноза или до отхвърлянето на евентуална погрешна диагноза и своевременно лечение. Приносът на това изследване в по-нататъшната съдба на пациента е незаменим.