СМДЛ „Сити Лаб“ в подкрепа на борбата с рака на гърдата

Във връзка със Световния ден за борба с рака на гърдата лаборатория Сити Лаб предоставя възможността за провеждането на теста на намалена цена от 12 лв през целия месец октомври. 

Ракът на гърдата е онкологично заболяване, от което страдат основни жени, като всяка година повече от 1 милион жени в световен мащаб се диагностицират с това заболяване. Заболяването се нарежда сред първите места по честота и смъртност при жените. В България честота е 26.4% от всички злокачествени образования. С напредване на възрастта заболеваемостта от рак на млечната жлеза се увеличава, като пикът е 65-69 годишна възраст. Усилията за осведоменост относно болестта и научния прогрес бележат съществен напредък относно диагностицирането и леченението на заболяването. Броят на смъртните случай прогресивно намалява през годините благодарение на ранната откриваемост и персоназирианият подход за лечение.

Ракът на гърдата възниква, когато част от клетките започват да растат анормално, най-често в клетките на млечните жлези. Тези клетки се делят по-бързо от останалите и започват да се натрупват, формирайки туморно образувание.  В случаите, когато става въпрос за злокачествено заболяване, раковите клетки се разпространяват чрез кръвната или  лимфна система в други части на тялото.

Част от симптомите включват:

  • Промяна в размера и формата на гърдата;
  • Образувание, което се усеща като твърда бучка или плътно топче;
  • Хлътване на зърното;

Между 5-10% от диагностицираните случаи се свързват с наследствени генетични мутации. 

Съществуват риск фактори, които увеличават вероятността от възникването на болестта.  Част от тях включват: 

  • Възраст – нарастването на възрастта увеличава възможността от развитие на заболяването ,като по- често се среща при жени над 50г.; 
  • Ранна менструация (преди 12 годишна възраст);
  • Наднормено тегло;
  • Късна менопауза;
  • Липса на бременност;
  • Хормонална терапия при жени в менопауза;

Наличието на един или повече от риск факторите може да повлияе, но не води поотделно  до развитието на рак на гърдата. Някои хора не се разболяват дори и да имат повече риск фактори, а други развиват заболяването и без риск фактори. 

Карбохидратен антиген CA 15-3е биомаркер, който е силно асоцииран със злокачествено новообразувание на млечната жлеза. При голяма част от пациентите с рак на гърдата се установяват повишени нива на раковия антиген  CA 15-3. Тълкуването на туморните маркери трябва да се осъществява със сътрудничеството на лекар специалист, заедно с клиничен и физикален преглед.

Важни са анамнезата, ехографията, както и  общи клинико-лабораторни изследвания и туморния маркер Са 15-3/ посочван в литературата като най-често използван/ и при необходимост  от образна диагностика./КТ/. 

Изследвания