Празнично работно време:

Уважаеми пациенти, по случай празника работно време на лабораториите ни е както следва:
*в гр. София и двата ни обекта ще бъдат затворени на 22.09, на 23.09.23 г. ще работи само централна лаборатория на бул. "Йерусалим" 1;
*в гр.Варна, всички лаборатории ще бъдат затворени с изключение на:
- УЛ. “ИЛИНДЕН” 3 - нормално работно време, без промяна
- БУЛ. „ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ“ 81 - от 08:00 ч. до 12:00 ч. на 22.09.23 г., а на 23.09.23г. ще е затворено

Разширяваме Медицинските си Услуги по Договор с НЗОК.

С радост споделяме, че СМДЛ Сити Лаб сключи нов договор с Националната Здравноосигурителна каса (НЗОК) по Националния рамков договор за периода 2023-2025г. Тази съвместна дейност ни дава възможност да предоставяме още по-голям набор от диагностични тестове на здравноосигурените лица, помагайки ни да предлагаме комплексни здравни решения на нашите пациенти. Здравния фонд вече поема заплащането на високоспециализирани изследвания - за нивото на витамин Д, нов маркер за сърдечна недостатъчност (NT pro BNP), както и за показателите за хуморален имунитет С3 и С4 комплемент, с което се увеличават възможностите за диагностициране и лечение на пациенти в извънболничната помощ.

Акне

Болестта “акне”се характеризира с появата на пъпки по лицето, врата, гърба и/или раменете. Най-често развитието й започва през пубертета и не крие опасности за здравето. По-разпространена е сред момчетата, отколкото при момичетата.Главната причина за образуване на акне е повишената чувствителност на организма към нормалното ниво на половия хормон тестостерон. Това подтиква мастните жлези в кожата да произвеждат необичайно голямо количество себум – естествен мастен секрет, чиято функция е да омазнява и предпазва кожата. Свръх-количеството себум се втвърдява и образува младежки пъпки, или наречени още милиуми.
Бактериите, които нормално живеят по кожата, лесно се размножават именно в тях, като предизвикват типичното за пъпките зачервяване и подуване. В по-тежките случаи на това заболяване пъпките се превръщат в твърди образувания или пълни с течност кисти. При всички случаи на упорито акне е наложително да се направи микробиологично изследване на пустулите /пъпките/. При наличие на болестотворен агент се прилага антибиотично лечение. 

В лаборатория „Сити лаб“ Варна се правят такива изследвания, като материалът се взима на место от квалифициран лаборант или лекар.

Понякога да се справиш с кошмара акне е почти като да спечелиш истинска война.Наред с медикаментозното лечение се използват и много козметични препарати. Случва се обаче, всичките скъпи лосиони и кремове да не свършат никаква работа. А какво ще кажете за билките?  Със сигурност – доказано – е важна и диетата!
Билките, които помагат при всички случаи на акне, са репейкопривабял равнецглухарченевененьовче.
Изпитана рецепта от няколко билки:
30 гр глухарче стрък
30 гр репей корен
30 гр коприва лист
30 гр бял равнец цвят
30 гр еньовче стрък 
 

Пригответе отвара от 2 с.л. от билките с 500 мл вида за 5 мин и приемайте по 1 чаена чаша два пъти дневно. Почиствайте кожата си веднъж дневно с топла вода. Подсушете кожата си и нанесете розова вода, може вода от цвят на черен бъз или отвара от лайка, или чай от невен.

 
Упоритите гнойни пъпки, сърбеж, зачервяване и ранички, които остават белези, могат да се избегнат, ако навреме и правилно действаме с няколко класически рецепти:
Лимонов сок
Сока от един лимон се разрежда 1:1 с розова вода. Този домашен лосион се използва вечер за почистване на лицето, след което се нанася хидратиращ крем. При тежко и дълбоко акне, може да се използва масло от чаено дърво, разредено1:1 с базово масло /бадемово масло или студено пресован зехтин/.
 
Куркума
2 суп.л. безсолна извара се смесват с 1/2 суп.л. куркума. Сместта се бърка, докато се получи хомогенно състояние и се нанася внимателно  върху лицето. След 10 мин.маската се отнема внимателно с тампон или парче стара, чиста мека тъкан /куркумата боядисва/. След това почистете остатъците с тампони напоени с розова вода и нанесете хидратиращ крем. Маската се прави 2 пъти седмично до премахване на пъпките.
Препоръчително е самите милиуми да се тушират със 70% етилов спирт чрез внимателно потупване посредством клечки за уши и задължително почистване на комедоните от квалифициран медицински козметик.

Нямате артикули в количката.