Празнично работно време:

Уважаеми пациенти, по случай 3-ти МАРТ - Ден на Освобождението на България, работно време на лабораториите ни ще е както следва:
*в гр. София и двата ни обекта ще бъдат затворени от 03.03.24 г. до 04.03.24 г., заповядайте на 05.03.24 г.;
*в гр.Варна, всички лаборатории ще бъдат затворени в периода 03.03.24 г. до 05.03.24 г., с изключение на:
- УЛ. “ИЛИНДЕН” 3 - нормално работно време, без промяна и през трите почивни дни
- БУЛ. „ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ“ 81 - съкратено работно време на 02.03.2024 г. от 8:00 ч. до 12:00 ч., 3.03 - 04.03 ще бъде затворено
- Останалите ни лаборатории ще бъдат затворени в периода 02.03.2024 - 04.03.2024г.

САМО ЗА ГРАД ВАРНА!

Уважаеми пациенти, бихме искали да ви уведомим, че работно време в Лабораторията ни на ул. „Драган Цанков“ 10 ще работи с намалено работно време до 13:00 часа от 9.04.2024 г до 11.04.2024 г включително. Багодарим ви за разбирането!

Грип тип А и Б

Насред грипния сезон…

Зима е. Както всяка година с настъпването на зимата идва и грипът. Грипът, познат още и като инфлуенца, е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от вируса на грипа (influenza virus). Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) в края на декември съобщава, че инфлуенца вируса преобладаващ през този сезон е от вида A(H3N2) и предупреждава, че най-сериозно засеганти се очаква да са хората от възрастова група над 65 години, като малчуганите традиционно остават във високорисковата група.

Каква е ползата да се изследваме?

Изследванието за наличие на грипен вирус ни помага в няколко отношения. Първото и основно е, че когато вашият лекуващ лекар е сигурен, че сте болни от грип, а не друго респираторно заболяване, той може да приложи правилното за целта лечение. Често в стремежа си да облекчат бързо симптомите на заболяването, лекарите прибягват до прилагането на терапия с антибиотични препарати, на които грипният вирус не реагира. Правилно диагонистициране на заболяването като грип би ви спестило напразно похарчени за антибиотици средства, също както и всички прилежащи към едно неправилно лечение негативи.

В допълнение, ако грипът бъде установен през първите 48 часа след заразяването, могат да бъдат приети противогрипни препарати, които да съкратят значително времетраенето на болестта. Техният терапевтичен ефект се състои в по-леко протичане на инфекцията, по-малко усложнения и  редуциране времетраенето на отделяне на вируса.

Най-добрият период за провеждане на изследване за грипен вирус е в рамките на 48 часа от началото на грипните симптоми — в този интервал има по-голямо количество от вируса на грипа (високо вирусно натоварване) и това улеснява откриването му, а също така антивирусното лечение би било значително по-ефективно. Ранното откриване на грипния вирус спомага за ограничаване на разпространението на вируса и намалява тежестта на грипната инфекция.

Изследването за наличие на грипен вирус е силно препоръчително при хора от рисковите групи – хоспитализирани, с отслабена имунна система или в риск от усложнения.

Изследването за вируса на грипа не изисква предварителна подготовка.

Нямате артикули в количката.