Празнично работно време:

По случай 24-ти май, Ден на славянската просвета и култура, лабораториите ни в гр.София и гр. Варна няма да работят с изключение на: Лабораторията на ул. “Илинден” 3 (в двора на Окръжна Болница, гр. Варна) ще работи с нормално работно време.

Очакваме ви отново на 18.04.

Грип тип А и Б

Насред грипния сезон…

Зима е. Както всяка година с настъпването на зимата идва и грипът. Грипът, познат още и като инфлуенца, е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от вируса на грипа (influenza virus). Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) в края на декември съобщава, че инфлуенца вируса преобладаващ през този сезон е от вида A(H3N2) и предупреждава, че най-сериозно засеганти се очаква да са хората от възрастова група над 65 години, като малчуганите традиционно остават във високорисковата група.

Каква е ползата да се изследваме?

Изследванието за наличие на грипен вирус ни помага в няколко отношения. Първото и основно е, че когато вашият лекуващ лекар е сигурен, че сте болни от грип, а не друго респираторно заболяване, той може да приложи правилното за целта лечение. Често в стремежа си да облекчат бързо симптомите на заболяването, лекарите прибягват до прилагането на терапия с антибиотични препарати, на които грипният вирус не реагира. Правилно диагонистициране на заболяването като грип би ви спестило напразно похарчени за антибиотици средства, също както и всички прилежащи към едно неправилно лечение негативи.

В допълнение, ако грипът бъде установен през първите 48 часа след заразяването, могат да бъдат приети противогрипни препарати, които да съкратят значително времетраенето на болестта. Техният терапевтичен ефект се състои в по-леко протичане на инфекцията, по-малко усложнения и  редуциране времетраенето на отделяне на вируса.

Най-добрият период за провеждане на изследване за грипен вирус е в рамките на 48 часа от началото на грипните симптоми — в този интервал има по-голямо количество от вируса на грипа (високо вирусно натоварване) и това улеснява откриването му, а също така антивирусното лечение би било значително по-ефективно. Ранното откриване на грипния вирус спомага за ограничаване на разпространението на вируса и намалява тежестта на грипната инфекция.

Изследването за наличие на грипен вирус е силно препоръчително при хора от рисковите групи – хоспитализирани, с отслабена имунна система или в риск от усложнения.

Изследването за вируса на грипа не изисква предварителна подготовка.

No products in the cart.