САМО ЗА ГРАД СОФИЯ:

Уважаеми пациенти, бихме искали да ви уведомим, че считано от понеделик 10.06.24 г. ще бъде обновен ценоразписа за град София.
С Уважение, СМДЛ "Сити Лаб"

Хламидии

Хламидиите се разпространяват чрез влагалищния секрет и спермата. При приблизително 70% от страдащите заболяването протича без симптоми. В редки случаи, от 1 до 3 седмици от заразяването, започва изтичане на зеленикаво-гноен секрет от влагалището на жената или от уретера на мъжа. Секрета е подобен както при гонореята, придружени с парене и болка.

Хламидиалната инфекция може бързо да се разпространи из различни вътрешни органи, ако не се диагностицира на време и не се започне лечение. Тази инфекция може да се носи години в организма, без пациента да има представа за това, но води с времето до тежки инфекции. Ако не се лекува, може да причини стерилитет и при мъжете, и при жените. Лечението е продължително, като е задължително да се лекуват и двамата партньори.
 Има четири вида хламидии: Chlamidia trachomatis (хламидия трахоматис), Chlamidia psittaci (хламидия пситаци), Chlamidia pneumoniae (хламидия пневмония) и Chlamidia pecorum (хламидия пекорум), като у човека се срещат първите три вида.
 Най-масови са инфекциите с хламидия трахоматис, която обикновено засяга женската и мъжка полова система и може да причини ендометрит, салпингит, възпаление на тазовата съединителна тъкан, епидидимит и други.
 Лабораторната диагностика на хламидията се осъществява чрез кръвно изследване /кръвен тест/ за наличие на антитела. Установяването на подобни антитела, обаче, не означава задължително, че изследваният в момента е инфектиран с хламидия. Наличието на антитела показва контакта на човека с този микроорганизъм. Изследват се следните три класа антитела:

  • IgM – отчита т. нар. “свежа инфекция”;
  • IgG – показва преминала вече инфекция; понижението на стойностите на антителата може да бъде бавно и продължително, дори и година след лечението;
  • IgA – отчита остра инфекция.

Друг начин на изследване е тест за изследване на антигени. Но най-достоверен като диагностика е ДНК – тест / PCR/. При PCR тестът за хламидии (или ДНК тест) се търси ДНК на микроорганизмите в цервикален секрет при жената, простатен и уретрален секрет при мъжа или първа сутрешна урина.

В лаборатория „Сити лаб“ се извършват всички видове тестове за диагностика на хламидии.

Най-важното е, че пробите от мъже се взимат на място в лабораторията и изследването на материала се извършва в самата лаборатория, без да се транспортира до гр. София или други лаборатории.


Улеснение за пациентите е и факта, че успоредно с хламидия, могат да се правят и ДНК изследвания на други видове полово предавани бактерии като микоплазма, уреяплазма и найсерия гонорее.

Контакти и запитвания на тел. 052/ 60 48 60.

Нямате артикули в количката.