Празнично работно време:

Уважаеми пациенти, по случай Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура.:
*в гр. София и двата ни обекта ще бъдат затворени на 24.05;
*в гр.Варна, всички лаботаротии ще бъдат затворени на 24.05, с изключение на:
- УЛ. “ИЛИНДЕН” 3 - нормално работно време

Холестеролът

Знаем ли достатъчно за него

Ако има подходящ момент да си поговорим за холестерола, то това неминуемо са дните преди Великден! Както всички знаем, след изтичането на постите, традицията повелява на трапезата да има яйца, козунак и разбира се нещо местно…една своеoбразна холестеролна бомба!

Точно поради тази причина, ние от Сити лаб решихме да използваме случая и да ви запознаем с холестерола – какво представлява той, каква е неговата функция, какви са последствията от излизането му извън нормите и как да се предпазим от всичко това.

Холестеролът е восъкоподобна, наподобяваща мазнините субстанция, която може да се намери във всички клетки на тялото. Той е жизнено важен, тъй като служи като изходен продукт за синтезата на стероидните хормони: мъжки (тестостерон) и женски (естрогени, прогестерон) полови хормони, глюкокортикоиди (кортизол), минералкортикоиди (алдостерон).

Той е необходим за синтеза на витамин Д, а също така има важна роля в обмяната на мастноразтворимите витамини: А, Д, E и K. Подпомага правилното функциониране на серотониновите рецептори.

Телата ни произвеждат почти цялото количество холестерол, което ни е необходимо. Въпреки това ние приемаме холестерол и чрез храната, което може да създаде проблем.

“Добър” и “лош” холестерол

Холестеролът е структурен компонент на мембраните на клетките в животинския организъм, основен за поддържането на цялостта и структурата на мембраната на клетките. Той позволява на животинските клетки да защитят клетъчната си цялост и жизнеспособност, позволявайки на клетките бързо да променят формата си, давайки възможност на животните да се движат, за разлика от разстенията и бактериите, които са ограничени от наличието на клетъчни стени.

Холестеролът е неразтворим и за да бъде транспортиран към клетките, както и за да бъде изнесен от тях, е необходим преносител. За тази цел, холестеролът се свързва с носещи протеини, образувайки липопротеинови комплекси. Тези “транспортни пакети” се състоят от мазнини (липиди) във вътрешната си част и протеини във външната.
Липопротеините, разнасящи холестерола из тялото, са два основни вида – липопротеини с ниска плътност (LDL) и липопротеини с висока плътност (HDL). Подържането на здравословни нива и добро съотношение на двата вида липопротеини е изключително важно.

Основната функция на LDL липопротеинът, наричан още “лош” холестерол, е да транспортира холестерола до тъканите в тялото, които се нуждаят от него, за да произвеждат хормони, също както и за да запазват цялостта на клетъчната си мембрана.

Поради тази причина той съдържа много повече холестерол от който и да е друг протеин. След разнасянето на холестерола из тялото, остатъка от LDL трябва да стигне до жлъчката. Високите нива на лошия холестерол обаче могат да доведат до отлагания на холестерол в кръвоносните съдове.

Основната функция на HDL, наричан още “добър” холестерол, е да събира излишните количества холестерол и да ги връща обратно в черния дроб, който в последствие ги извежда от тялото.

Двата типа липопротеинови комплекси имат противоположно действие и за това е важно количествата им да се разглеждат и като съотношение. С други думи, колкото е по-висок LDL и по-нисък HDL, толкова по-голяма е опасността от атеросклероза и сърдечно заболяване.

Другият липопротеин, който се проследява, е VLDL-холестерола. Той е с много ниска плътност и играе основна роля в разпространението на триглицеридите, синтезирани в черния дроб. Високото ниво на показателя повишава риска за пациента от атеросклероза, увреждане на сърдечно-съдовата система и др.

Какво представлява високия холестерол в кръвта?

Високото ниво на холестерол няма симптоми, съответно много хора не знаят, че нивата на холестерол в кръвта им е прекалено високо. Високите нива на холестерол в кръвта водят до по-висока вероятност от развиване на коронарна болест на сърцето. Това представлява състояние, при което се натрупва плака в коронарните (сърдечните) артерии. Тази плака се състои от холестерол, мазнини, калций и други субстанции. Когато плаката се наслои в артериите, се достига до състояние наречено атеросклероза. С времето плаката се втвърдява и стеснява артериите. Това ограничава притока на богата на кислород кръв и може да доведе до инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт.

Намаляването на холестерола може да забави, намали и дори да спре натрупването на плака в артериите.

Високите нива на холестерол се дължат на редица фактори, включително наследственост, хранене и начин на живот, също както, макар и по-рядко, заболявания, засягащи черния дроб, щитовидната жлеза или бъбреците.

Прекомерното консумиране на наситени мастни киселини, транс-мазнини и холестерол води до увеличаване нивото на общия и на „лошия“ холестерол. Наситените мастни киселини и холестеролът се съдържат основно в животинските продукти (месо, пълномаслено мляко, сирене, масло, яйчен жълтък), а транс-мазнините или т.нар. частично хидрогенирани мазнини в пържените храни, маргарина, солети, чипс, крекери, бисквити и др.

Измерването на нивото на холестерола трябва да се извършва поне веднъж на 5 години при всеки човек, навършил 20-годишна възраст. Осъществява се чрез вземане на кръвна проба след минимум 9-12-часов глад. Нивото на общия холестерол представлява сбора от “добрия” HDL, от “лошия” LDL и от VLDL холестерола. Препоръчително е определянето му да се осъществява не самостоятелно, а в рамките на липидния панел, наричан още мастен или липиден профил. Последният включва освен измерването на общия холестерол, също и на “добрия” HDL холестерол, “лошия” LDL холестерол и на триглицеридите. Според стойностите на отделните показатели и техните съотношения се формират три категории: желателни, гранични и с висок риск за сърдечно-съдови заболявания стойности.

Как да се предпазим и да намалим нивата на холестерол?

Съществуват голям брой фактори влияещи на нивата на холестерола, включително диета, възраст, тегло, пол, генетича предпоставка, болести и начин на живот.

Нивата на холестерола могат да се регулират по няколко начина, касаещи предимно начина на живот, като най-лесния е посредством промяна в начина на хранене. Наситените мастни киселини (Saturated fatty acids) и трансмастните киселини (Trans fatty acids) са главната причина за високите нива на кръвния холестерол. Храната от животински източници – жълтъци, червено месо, пилешки продукти, морска храна и пълномаслени млечни продукти, съдържа големи количества холестерол. За сметка на това, храната с растителен произход (плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки и семена) не съдържа никакъв холестерол.

Поради тази причина, здравословния начин на хранене може да намали и дори да елиминира някои от рисковите фактори, като например да спомогне за намаляване нивото на лошия холестерол и намаляване на артериалното кръвно налягане и телесното тегло.

Друг начин за регулиране на нивата разбира се е медикаментозно.

Холестеролът е важна част от нашия организъм, но за да остане наш “приятел” трябва да бъде поддържан в здравословните граници.

Така че ви препоръчваме да внимавате с празничната трапеза и да не забравяте плодовете и зеленчуците в менюто си!

В Сити лаб можете да проверите нивото на вашия общ холестерол, също както и нивата на HDL, LDL холестерола и триглицериди.

Нямате артикули в количката.