САМО ЗА ГРАД СОФИЯ:

Уважаеми пациенти, бихме искали да ви уведомим, че считано от понеделик 10.06.24 г. ще бъде обновен ценоразписа за град София.
С Уважение, СМДЛ "Сити Лаб"

Малария

Маларията е паразитно заболяване, което се причинява от вътреклетъчни паразити, обединени в род Плазмодии. При човека причинители са основно четири вида плазмодии. Източник на заболяването е болният човек и паразитоносителят. Предаването на човек от човек става предимно чрез ухапване от комари от рода Анофелес.

Човек се заразява, докато пребивава в райони, където има комари от този род и през тази част от годината, когато комарите са активни и кръвосмучат. Първите признаци на заболяването се появяват  около 7 до 14 дни след ухапването. Водещо в клиничната картина е повишаването на телесната температура, така наречените циклични маларични пристъпи. Но заболяването може да имитира остро настъпил грип и да протече с главоболие, болки в мускулите, ставите, отпадналост , повръщане, разстройство.

Заболяването често се бърка с коремен тиф, бруцелоза, висцерална лайшманиоза, папатациева треска, хранителни инфекции, дизентерия, вирусен хепатит, страдания на жлъчните пътища, анемии. Усложненията на маларията са засягане на мозъка, хемоглобинурийна треска, бъбречна недостатъчност, белодробен отток, маларична кома и смърт. Най-тежко протичат случаите на заразяване при кръвопреливане и трансплантация, при малките деца до 1 година и при бременни жени.

Малария се среща на всички континенти, тя е едно от най-масовите заболявания в страните от Африка, Азия и Централна и Южна Америка. Статистиката сочи, че броят на маларийните заболявания в света през 2013 е бил 198 милиона, от които 584 000 са завършили със смърт. В нашата страна не се регистрират местни случаи от 1965 година насам. Но трябва да се знае, че на някои места на планетата се отбелязва  подем на заболеваемостта поради усилено разработване на множество селскостопански, напоителни, строителни, миннодобивни и други проекти, при които се ангажират много хора и се увеличава рискът за тяхното заразяване. Военните конфликти, масовото движение на емигранти и широко разпространяващата се устойчивост на причинителите спрямо някои препарати води до увеличаване на броя внасяни случаи в страните с умерен климат.

СМДЛ „СИТИ ЛАБ“ разполага с бързи тестове за малария от вида eкспресен имунохроматографски тест ( Rapid diagnostic tests -RDTs), чрез които се открива наличие на антитела срещу четирите основни вида на причинителя.

Времето за провеждане на теста е 15 мин., необходима е 1 капка кръв от пациента. При отчитане на наличие на антитела – положителен резултат, изследването продължава с прилагане на микроскопски метод. При него се уточнява кой точно причинител  се намира в кръвта на пациента чрез изготвяне на препарат на стъкло и последващо микроскопиране. Този метод е диференцировъчен, потвърдителен и отнема повече време.

Нямате артикули в количката.