Празнично работно време:

По случай 24-ти май, Ден на славянската просвета и култура, лабораториите ни в гр.София и гр. Варна няма да работят с изключение на: Лабораторията на ул. “Илинден” 3 (в двора на Окръжна Болница, гр. Варна) ще работи с нормално работно време.

Очакваме ви отново на 18.04.

Морбили и как да се предпазим от заразяване

В последните седмици често чуваме думичката “морбили” и то в словосъчетание със значително по-плашещата дума “епидемия”.

В тази връзка, ние от медицинска лаборатория „Сити Лаб“, желаем да внесем яснота относно естеството и характеристиките на тази болест.

Какво представлява вирусът на морбили?

Морбили, известно още под имената дребна шарка и брусница, е инфекциозно заболяване характеризиращо се със специфичен обрив по кожата, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища и усложнения от страна на дихателната система като цяло.

След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет като повторни заболявания се наблюдават рядко.

Заболяването се предава от човек на човек, по въздушно-капков път и е изключително заразно. При контакт със носител на вируса, шанса от заразяване доближава 100% за неимунизираните лица.

От дребна шарка най-често боледуват деца на възраст между 2 и 10 години. Кърмачетата са защитени, защото получават антитела от майката посредством кърмата, при положение, че тя има изграден имунитет.

Няма специфично лечение на дребната шарка и обикновено симптомите отшумяват след 2-3 седмици.

Вирусът потиска имунната система и прави организма податлив на вторични бактериални инфекции. В острата си фаза може да засегне както мозъка, така и белия дроб и да предизвика смъртоносно заболяване като някои случаи усложненията могат да се проявят чак след години.

Как да се предпазим от заразяване?

Основното средство за профилактика и борба с дребната шарка е ваксинацията. Ваксината е сред задължителните у нас и се извършва на два етапа – на 13 месечна възраст и реимунизация на 12 годишна възраст. Имунизацията създава доживотен имунитет. Ваксината е въведена през 1969 г.

No products in the cart.