Празнично работно време:

Уважаеми пациенти, по случай празника работно време на лабораториите ни е както следва:
*в гр. София и двата ни обекта ще бъдат затворени на 22.09, на 23.09.23 г. ще работи само централна лаборатория на бул. "Йерусалим" 1;
*в гр.Варна, всички лаборатории ще бъдат затворени с изключение на:
- УЛ. “ИЛИНДЕН” 3 - нормално работно време, без промяна
- БУЛ. „ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ“ 81 - от 08:00 ч. до 12:00 ч. на 22.09.23 г., а на 23.09.23г. ще е затворено

Разширяваме Медицинските си Услуги по Договор с НЗОК.

С радост споделяме, че СМДЛ Сити Лаб сключи нов договор с Националната Здравноосигурителна каса (НЗОК) по Националния рамков договор за периода 2023-2025г. Тази съвместна дейност ни дава възможност да предоставяме още по-голям набор от диагностични тестове на здравноосигурените лица, помагайки ни да предлагаме комплексни здравни решения на нашите пациенти. Здравния фонд вече поема заплащането на високоспециализирани изследвания - за нивото на витамин Д, нов маркер за сърдечна недостатъчност (NT pro BNP), както и за показателите за хуморален имунитет С3 и С4 комплемент, с което се увеличават възможностите за диагностициране и лечение на пациенти в извънболничната помощ.

Морбили и как да се предпазим от заразяване

В последните седмици често чуваме думичката “морбили” и то в словосъчетание със значително по-плашещата дума “епидемия”.

В тази връзка, ние от медицинска лаборатория „Сити Лаб“, желаем да внесем яснота относно естеството и характеристиките на тази болест.

Какво представлява вирусът на морбили?

Морбили, известно още под имената дребна шарка и брусница, е инфекциозно заболяване характеризиращо се със специфичен обрив по кожата, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища и усложнения от страна на дихателната система като цяло.

След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет като повторни заболявания се наблюдават рядко.

Заболяването се предава от човек на човек, по въздушно-капков път и е изключително заразно. При контакт със носител на вируса, шанса от заразяване доближава 100% за неимунизираните лица.

От дребна шарка най-често боледуват деца на възраст между 2 и 10 години. Кърмачетата са защитени, защото получават антитела от майката посредством кърмата, при положение, че тя има изграден имунитет.

Няма специфично лечение на дребната шарка и обикновено симптомите отшумяват след 2-3 седмици.

Вирусът потиска имунната система и прави организма податлив на вторични бактериални инфекции. В острата си фаза може да засегне както мозъка, така и белия дроб и да предизвика смъртоносно заболяване като някои случаи усложненията могат да се проявят чак след години.

Как да се предпазим от заразяване?

Основното средство за профилактика и борба с дребната шарка е ваксинацията. Ваксината е сред задължителните у нас и се извършва на два етапа – на 13 месечна възраст и реимунизация на 12 годишна възраст. Имунизацията създава доживотен имунитет. Ваксината е въведена през 1969 г.

Нямате артикули в количката.