Празнично работно време:

Уважаеми пациенти, по случай 3-ти МАРТ - Ден на Освобождението на България, работно време на лабораториите ни ще е както следва:
*в гр. София и двата ни обекта ще бъдат затворени от 03.03.24 г. до 04.03.24 г., заповядайте на 05.03.24 г.;
*в гр.Варна, всички лаборатории ще бъдат затворени в периода 03.03.24 г. до 05.03.24 г., с изключение на:
- УЛ. “ИЛИНДЕН” 3 - нормално работно време, без промяна и през трите почивни дни
- БУЛ. „ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ“ 81 - съкратено работно време на 02.03.2024 г. от 8:00 ч. до 12:00 ч., 3.03 - 04.03 ще бъде затворено
- Останалите ни лаборатории ще бъдат затворени в периода 02.03.2024 - 04.03.2024г.

САМО ЗА ГРАД ВАРНА!

Уважаеми пациенти, бихме искали да ви уведомим, че работно време в Лабораторията ни на ул. „Драган Цанков“ 10 ще работи с намалено работно време до 13:00 часа от 9.04.2024 г до 11.04.2024 г включително. Багодарим ви за разбирането!

Пролетта и витамините

Витамин Д

Всички знаем, че с настъпването на пролетта започва да се появява така наречената пролетна умора, която в доста от случаите се дължи на отпаднала имунна система в следствие намален прием на витамини.

В тази рубрика ще се постараем да запознаем Вас, нашите читатели и пациенти, с основните аспекти и влияния на витамините.

Витамините са изключително важна част от нашия организъм и намалените им количества, а в някои случаи и прекалено високите такива, могат сериозно да повлияят на нас и нашето здраве.

Знаете ли, че?

Витамин Д е мастно разтворим витамин. Той се произвежда ендогенно, когато ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина се срещат с кожата и предизвикват неговия синтез. От тук идва и ненаучното му наименование – „Слънчев витамин“.

Витамин Д се определя като стратегически компонент в процеса на усвояване на калция, от който зависи изграждането и поддържането на костите и зъбите. Той е отговорен за регулирането на минералите калций и фосфор в човешкото тяло, като спомага за правилното функциониране на всички тъкани в организма. От друга страна, дисбаланс в калциево-фосфорното равновесие на организма води до разнообразни нарушения от страна на бъбреците, костната система, стомашно-чревния тракт, нервно-мускулното предаване, меките тъкани и т.н.

Витамин Д подсилва защитните механизми и имунитета на организма. По тази причина, ако равнищата му в организма са в естествени граници се предотвратява или ограничава появата на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото, който води до намалена функция на щитовидната жлеза или болестта на Грейвс, която пък води до хиперфункция на щитовидната жлеза.

Как си набавяме необходимото количество витамин Д?

Тъй като в естествена форма витамин Д може да бъде открит в сравнително малко храни ( мазните риби от рода на скумрия и сьомга, яйцата, черният дроб, рибеното масло, сиренето) и то в ниска доза, той е честа добавка към други продукти като мляко и млечни продукти, сокове, зърнени закуски и др. Често се приема и във вид на хранителна добавка.

И все пак най-ефективния начин да си набавим така необходимия витамин Д е съвсем прост – чрез излагане на слънце. Средно около 80 – 90% от Витамин Д в тялото се набавя чрез излагане на слънчева светлина. Количеството естествено синтезиран витамин зависи пряко от сезона, времето през деня, облаците, количеството меланин в кожата и други. Поради тази причина в края на зимния сезон, нивата на витамин Д в човешкия организъм са най-ниски, което от своя страна води до отпадналост и занижена имунна система.

Последици от ниско ниво на витамин Д – хиповитаминоза

Хиповитаминозата, позната още като витаминна недостатъчност, възниква при дефицит на витамин/и в организма. Хиповитаминозата излага хората много често на опасности за здравето, като за съжаление част от тях показват отражението си след време.

Недостиг на витамин Д може да се появи по няколко причини, сред които:

  • Ограничено излагане на слънчева светлина
  • Хранителен режим, ограничаващ повечето естествени източници на Витамин Д от животински произход
  • Проблеми с бъбреците, тъй като те са пряко свързани със синтеза на витамина от организма
  • Проблеми с отделителната система и затлъстяване;

В общият случай, намаленото ниво на Витамин Д води до скованост и болки в костите и мускулите. Ето защо, ако изпитвате дискомфорт, който продължава повече от няколко седмици, е препоръчително да се изследвате за недостиг на витамин Д.

При по-задълбочени състояния, хиповитаминозата може да засегне определени части на тялото и да доведе до сериозни последици като рахит, остеомалация и остеопороза.

Недостигът на витамин Д при децата и особено при бебета е опасен с това, че се отразява на развитието на костната система, като последица от дефицита на витамин Д е рахитът.

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с намалено количество костна тъкан и структурни деформации на костната тъкан, което значително увеличава риска от фрактури на костите. Въпреки, че рахитът и остеомалацията са най-добрите примери за ефектите от дефицита на витамин Д, остеопорозата е пример за дългосрочните отражения от ниските нива на калций и витамин Д. Поддържането на адекватни нива на витамин Д поддържат костите силни и помага за превенцията на остеопороза.

Поради тези причини е особено важно да следи нивото на витамин Д при децата и възрастни хора, а също така и при хора, страдащи от затлъстяване.

Най-подходящ период за изследване е след отминаването на зимата, а най-точния начин да проверите нивото на витамин Д в организма си е чрез кръвно изследване. Нива от 20 до 50 нанограма на милилитър кръв се считат за нормални за един здрав организъм. Нива под 12 нанограма на милилитър индикират недостиг на витамин Д.

Изследването е препоръчително за всички рискови групи, а също така и за хората извън тях, като се има предвид факта, че според здравната статистика над 76% от българите са с дефицит на витамин Д.

СМДЛ Сити лаб предлага изследване на витамин Д в кръвта на цена от 26 лв. като резултатите излизат още същия ден.

Нямате артикули в количката.