Празнично работно време:

Уважаеми пациенти, по случай 3-ти МАРТ - Ден на Освобождението на България, работно време на лабораториите ни ще е както следва:
*в гр. София и двата ни обекта ще бъдат затворени от 03.03.24 г. до 04.03.24 г., заповядайте на 05.03.24 г.;
*в гр.Варна, всички лаборатории ще бъдат затворени в периода 03.03.24 г. до 05.03.24 г., с изключение на:
- УЛ. “ИЛИНДЕН” 3 - нормално работно време, без промяна и през трите почивни дни
- БУЛ. „ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ“ 81 - съкратено работно време на 02.03.2024 г. от 8:00 ч. до 12:00 ч., 3.03 - 04.03 ще бъде затворено
- Останалите ни лаборатории ще бъдат затворени в периода 02.03.2024 - 04.03.2024г.

САМО ЗА ГРАД ВАРНА!

Уважаеми пациенти, бихме искали да ви уведомим, че работно време в Лабораторията ни на ул. „Драган Цанков“ 10 ще работи с намалено работно време до 13:00 часа от 9.04.2024 г до 11.04.2024 г включително. Багодарим ви за разбирането!

Серологични изследвания

Чрез тях се поставя точната диагноза в случаите на подозиран вирусен хепатит. Те търсят специфични защитни белтъци в кръвта на болния (антитела), насочени срещу точно определен вирус; обикновено при съмнение за вирусен хепатит при иначе здрав човек се изследват антитела срещу вирусите на хепатит А, В и С.

Специално в случаите с подозиран хепатит С се прилагат два вида серологични изследвания:

  • такива, които откриват специфични вирусни частици в кръвта;
  • такива, които откриват специфични защитни белтъчни молекули (антитела) срещу определени вирусни частици.

Специфичните антитела се произвеждат от имунната система на организма. Комбинацията от резултатите на различните серологични изследвания дава информация за фазата на инфекцията, защитните сили на организма, агресивността и „заразността“ на инфекцията, прогноза за развитието и по-нататъшния ход на заболяването и т.н.

Най-напред, при съмнение за HCV-инфекция или при рутинно тестуване, се изследват антитела срещу вируса на хепатит С. Наличие на такива антитела може да има при остър хепатит С, хроничен хепатит С или напълно оздравяване след прекаран хепатит С. Обикновено при наличие на симптоми на чернодробно заболяване, повишени стойности на чернодробни ензими и принадлежност към някоя от рисковите групи, положителният тест за антитела срещу HCV потвърждава диагнозата хепатит С в около 95%. В съмнителните случаи се извършва повторно изследване на антитела чрез по-прецизен метод.

Нямате артикули в количката.