Празнично работно време:

Уважаеми пациенти, по случай 3-ти МАРТ - Ден на Освобождението на България, работно време на лабораториите ни ще е както следва:
*в гр. София и двата ни обекта ще бъдат затворени от 03.03.24 г. до 04.03.24 г., заповядайте на 05.03.24 г.;
*в гр.Варна, всички лаборатории ще бъдат затворени в периода 03.03.24 г. до 05.03.24 г., с изключение на:
- УЛ. “ИЛИНДЕН” 3 - нормално работно време, без промяна и през трите почивни дни
- БУЛ. „ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ“ 81 - съкратено работно време на 02.03.2024 г. от 8:00 ч. до 12:00 ч., 3.03 - 04.03 ще бъде затворено
- Останлите ни лаборатории ще бъдат затворени в периода 02.03.2024 - 04.03.2024г.

САМО ЗА ГРАД ВАРНА!

Уважаеми пациенти, бихме искали да Ви уведомим, че поради работна дейност от 26.02.2024 г., временен вход за лабораторията ни в гр. Варна на ул. "Драган Цанков" №10, ще бъде откъм ул. "Бдин". Багодарим ви за разбирането.

СПИН – болестта на 21 век. Интервю с управителя на СМДЛ „Сити Лаб“ д-р Паулина Драгиева – Иванова

Колко голям е всъщност проблемът със СПИН?

В наши дни СПИН има пандемичен характер. Според данни публикувани от UNAIDS (Съвместна програма на ООН за ХИВ и СПИН), през 2012 година в света има приблизително 35,3 млн. носители на ХИВ.

Във връзка с наближаващото отбелязване на Световния ден за борбата със СПИН и началото на едномесечната кампания „Не е срамно да знаеш“,  управителя на лаборатория „Сити Лаб“ д-р Паулина Драгиева-Иванова даде отговор на някои от основните въпроси, касаещи заболяването.

 

 • Каква е разликата между ХИВ (HIV) и СПИН?

ХИВ е вирус. Името му произлиза от английското Human Immunodeficiency Virus (HIV).

Неподложена на лечение ХИВ инфекция, след 10-15 години се превръща в СПИН (Синдром на придобита имунна недостатъчност или AIDS).  Вирусът ХИВ атакува важни клетки от имунната система на организма, наречени CD4. CD4 клетките са вид бели кръвни телца играещи основна роля при защитата на тялото от инфекции. Нормалния брой такива клетки в здрав организам е между 500 и 1500 броя клетки в кубичен милиметър кръв. Разрушавайки тези клетки, ХИВ, нарушава правилното функциониране на имунната система, правейки тялото податливо на редица животозастрашаващи заболявания (т. нар. опортюнистични инфекции), които не биха засегнали здрав организъм. Прогресивното намаление на броят на CD4 клетките е показател за наличие на ХИВ, а в случай, че броят им падне под 200 клетки на кубичен метър се счита, че инфекцията е навлязла в трети стадий – т.нар. СПИН.

Важно е хората да са информирани, че Хив позитевен резултат не означава, че човек е болен от СПИН, а че е носител на вируса.

 

 • Кои са най-уязвимите групи от населението?

В България се запазва тенденцията броят на ХИВ позитивните мъже да е по-голям от този на жените. Организациите съветват всеки на възраст между 13 и 64 години да се изследва поне веднъж, а високо-рисковите групи дори по-често. Като високо-рискови групи от населението се посочват гей и бисексуални мъже, хора употребяващи венозни наркотици, хора занимаващи се с проституция, а също така и млади хора, практикуващи секс без предпазни средства.

 

 • По какъв начин се предава инфекцията?

Въпреки общоприетите опасения, съществуват само няколко начина, по които човек може да се зарази с вируса ХИВ:

 • Секс без предпазни средства (включително орален секс)
 • Използване на една и съща игла
 • Предаване от майка към бебе по време на бременноста, раждането и кърменето
 • Директен кръвен контакт: заразени кръвни преливания и трансплантации на тъкани и органи

Според данни на Министерство на здравеопазването 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са инфектирани по сексуален път.

Важно е да се отбележи че инфекцията не се предава по въздушно капков път, тоалетни принадлежности, ухапвания от насекоми или допир.

 

 • Какви са симптомите и  стадиите на развитие на заболяването?

Първо е важно да наблегнем, че не можете да разчитате на симптомите да ви подскажат, че носите вируса ХИВ. Единствения начин да знаете със сигурност е да се изследвате!

Развитието на ХИВ-инфекцията може условно да бъде разделено на три стадия, в зависимост от специфичните симптоми. Важно е да се знае, че проявяваните симптоми варират между различните индивиди и не всички изпитват едни и същи симптоми. Обособените стадии са:

 1. Първична ХИВ инфекция – Симптомите са неспецифични. При някои хора може да се изрази чрез симптоми наподобяващи грип (висока температура, възпалено гърло, кожни обриви, диария и др.) между 2-рата и 4-тата седмица след заразяването. При други заразени може да не се проявят никакви симптоми. Поради тази причина рискът инфекцията на този стадий да остане неустановена е много висок и се препоръчва в случай, че имате опасения, че може да сте се заразили, задължително да се изследвате. Един от осем, живеещи с вируса ХИВ, не знае за инфекцията си! През този стадий вирусът се развива много активно и човек е силно заразен.

 

 1. Безсимптомна латентна фаза – това е период, през който липсват каквито и да е симптоми на инфекция. Този стадий може да продължи до 10 години като при правилно лечение, този период може да бъде удължен до няколко десетилетия. Дори и без симптоми, заразеният може да предава вируса.

 

 1. Стадий на развит Синдром на Придобита Имунна Недостатъчност – счита се, че когато CD4 клетките намалеят под границата от 200 клетки на кубичен литър кръв, заболяването е навлязло в третия стадий. Симптомите на СПИН всъщност са симптоми на болести и състояния, които се развиват при човек с повредена имунна система като Опортюнистичните инфекции са най-често срещани сред болните от СПИН.

 

 • Съществува ли лечение?

Не съществува лечение. Терапия, която контролира развитието на ХИВ инфекцията позволява на хората да живеят дълъг и пълноценен живот, което обуслява и нуждата от периодични тестове за наличието й. Тестът е единственият начин, по който може да се установи наличие на инфекция, а превенцията е най-добрият метод за предпазване от заболяване.

 

Ние, в лаборатория „Сити Лаб“, вярваме, че е изключително важно човек да бъде информиран. В тази връзка и с предстоящото отбелязване на Световния ден за борба със СПИН искаме да предложим на нашите пациенти тест от четвърто поколение “антиген-антитяло”, който през целия период на кампанията “Не е срамно да знаеш” ще бъде на преференциална цена от 15 лв.

 

Нямате артикули в количката.