САМО ЗА ГРАД СОФИЯ:

Уважаеми пациенти, бихме искали да ви уведомим, че считано от понеделик 10.06.24 г. ще бъде обновен ценоразписа за град София.
С Уважение, СМДЛ "Сити Лаб"

Указания за пациентите

Какво е необходимо да знаете, когато предоставяте материал за изследване?
Указания за пациента
Биохимично изследване е необходимо да бъде извършено при стандартни условия – сутрин на гладно и жадно (след осигуряване на 12 часово гладуване през нощните часове) или минимум 2 часа след последното хранене и 24 часово изключване приема на алкохол. Също така е необходимо въздържане от употреба на кафе и цигари преди вземане на пробата.
Подходяща за изследване е средна порция на първата сутрешна урина или, по изключение, урина, отделена поне три часа след последното уриниране.
Пробата се взима след стриктен тоалет на външни гениталии с вода и сапун.
Първите 20-25мл. урина се оставят да изтекат в тоалетната.
Средната порция урина се събира в стерилен контейнер. Необходимо е количество от около 5мл. Контейнера и капачката му не трябва да се докосват от вътрешната страна с ръце/дрехи/кърпа. Контейнерът се затваря внимателно, за да няма изтичане на материал от него. Течащи контейнери не се приемат за изследване! Урината се донася за изследване в лабораторията до два часа след отделянето й.
Изследването на 24-часова урина е лабораторен тест, с който може да се изследва количеството на различни вещества в урината – белтъци, хормони, урея, креатинин и др. Обикновено изследването се използва за оценка на бъбречната функция. За провеждането му е необходимо пациентът да събере в специален контейнер цялото количество урина, което отдели за период от 24 часа.
Препоръчително е изследването да започне сутрин като първото сутрешно уриниране не се събира, запишете си точния час - това е началният час на изследването.
При всяко следващо уриниране трябва да събирате урината в събирателен контейнер. Съдържанието на събирателния контейнер се прехвърля в контейнер за съхранение след всяко уриниране. Събирателният контейнер се държи на студено през цялото време на изследването.
Последното събиране на урина за 24-те часа е редно да бъде в часа, в който е започнало изследването предходната сутрин.
Фецес за микробиологично изследване се поставя в стерилен контейнер с широк отвор. Трябва да се избягва замърсяване на пробата с урина.
Необходимо количество: около 1г. (грахово зърно) или >2 мл. (при течни изпражнения). Контейнерът се затваря внимателно, за да няма изтичане на материал от него. Течащи контейнери не се приемат!
Пробата се донася в лабораторията до два часа след отделянето й или се съхранява в хладилник при 4-6 градуса температура за не по-дълго от 24 часа.
Гърлен секрет
Секретът се взима със стерилен тампон препоръчително сутрин на гладно, преди да се измият зъбите и при ограничен прием на течности.
Езикът се притиска надолу с шпатула. С тампона се обтриват двете сливици, задната фарингеална стена, всеки налеп, зачервяване, подутина или разявяване.
Тампонът се поставя в транспортна среда с цел запазване жизнеността на бактериите.
Носи се в лабораторията за изследване.

Секретът се взима от лекар специалист или на място в лабораторията.

Ранев секрет
При повърхностни секретиращи рани материал се взима чрез аспирация със стерилна спринцовка. По изключение, материал се взима със стерилен тампон.
При абсцес/флегмон се прави инцизия или пункция и материалът се аспирира със стерилна спринцовка.
Поставя се в транспортна среда и се носи в лабораторията за изследване.

Секретът се взима от лекар специалист.

Носен секрет
Секретът се взима със стерилен тампон и е препоръчително да не са използвани медикаменти за локална употреба поне 24ч. преди вземане на пробата. Тампонът се поставя в транспортна среда с цел запазване жизнеността на бактериите.

Секретът се взима от лекар специалист или на място в лабораторията.

Цервикален секрет
Секретът се взима от специалист – гинеколог и се носи в лабораторията за изследване.

Влагалищен секрет
Секретът се взима от специалист – гинеколог и се носи в лабораторията за изследване.

Простатен секрет
Секретът се събира в стерилен контейнер.
Секретът се взима от специалист – уролог и се носи в лабораторията за изследване.

Уретрален секрет
Секретът се събира в стерилен контейнер.
Секретът се взима от специалист – уролог и се носи в лабораторията за изследване.

Секрет от дрен
Краят на дренажната тръба се почиства с антисептичен разтвор. Оставя се да изтече известно количество ексудат, след което се събират 2-3мл. от секрета в стерилен контейнер. Контейнерът се затваря внимателно, за да няма изтичане на материал от него. Течащи контейнери не се приемат за изследване!
Секретът не е подходящ за анаеробно култивиране!

Секретът се взима от лекар специалист и се носи в лабораторията.

Храчка
Препоръчително е изследване на храчка, която е отделена сутрин при дълбоко отхрачване. Не трябва да се използват разтвори или паста за зъби, тъй като съдържат дезинфектант. Необходимо е неколкократно дълбоко поемане на дъх и закашляне преди да се отдели храчка, която да е годна за изследване. Храчката се отделя директно в стерилен контейнер с широк отвор, като ръбът му се притиска към долната устна, за да се събере цялото количество. Контейнерът се затваря внимателно, за да няма изтичане на материал от него. Течащи контейнери не се приемат за изследване!

Пробата трябва да бъде донесена в лабораторията до два часа след отделянето й.

Еякулат
Еякулатът се отделя директно в стерилен контейнер след стриктен тоалет на гениталиите с вода и сапун. Контейнерът се затваря внимателно, за да няма изтичане на материал от него. Течащи контейнери не се приемат за изследване!

Пробата трябва да бъде донесена в лабораторията до два часа след отделянето й.

Кърма
Необходим е стриктен тоалет на гърдата с вода и сапун преди събиране на пробата. Изцеждат се 1-2мл. за прочистване на каналите от кожната микрофлора. Необходимото количество за изследване е минимум 2мл. директно отделено в стерилен контейнер. Контейнерът се затваря внимателно, за да няма изтичане на материал от него. Течащи контейнери не се приемат за изследване!

Пробата трябва да бъде донесена в лабораторията до два часа след отделянето й.
Пробата със скоч лента се взема сутрин, без измиване с вода, преди изхождане по голяма нужда, за да няма попаднали изпражнения върху лентата. Скочът се отлепя от предметното стъкло и се залепя върху ануса. Внимателно се хваща за края с хартията и се залепя обратно върху предметното стъкло.

Пробата се носи в лабораторията за изследване.
За получаване на коректни и точни резултати, спазвайте точно дадените инструкции от лекуващия Ви лекар.
Изследването е необходимо да бъде извършено при стандартни условия – сутрин на гладно:
- за Fraxiparine/Clexane - пробата се взима на 4-тия час след поставяне
- За Xarelto - пробата се взима преди следващ прием или на 3-4 часа след поставяне
- За Eliquis - пробата се взима преди следващ прием или на 2-4 часа след поставяне

Резултат ще бъде наличен до края на работния ден.

** Провеждане на теста е възможен след попълване на информационната бланка и предоставяне на необходимата информация в нея!

Бланката ще намерите в описанието на всяко едно от посочените по-горе изследвания.

Необходимо да представите на хартия или в електронен вариант попълнената бланка на нашите регистратори. ***

Нямате артикули в количката.