Празнично работно време:

Уважаеми пациенти, по случай празника работно време на лабораториите ни е както следва:
*в гр. София и двата ни обекта ще бъдат затворени на 22.09, на 23.09.23 г. ще работи само централна лаборатория на бул. "Йерусалим" 1;
*в гр.Варна, всички лаборатории ще бъдат затворени с изключение на:
- УЛ. “ИЛИНДЕН” 3 - нормално работно време, без промяна
- БУЛ. „ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ“ 81 - от 08:00 ч. до 12:00 ч. на 22.09.23 г., а на 23.09.23г. ще е затворено

Разширяваме Медицинските си Услуги по Договор с НЗОК.

С радост споделяме, че СМДЛ Сити Лаб сключи нов договор с Националната Здравноосигурителна каса (НЗОК) по Националния рамков договор за периода 2023-2025г. Тази съвместна дейност ни дава възможност да предоставяме още по-голям набор от диагностични тестове на здравноосигурените лица, помагайки ни да предлагаме комплексни здравни решения на нашите пациенти. Здравния фонд вече поема заплащането на високоспециализирани изследвания - за нивото на витамин Д, нов маркер за сърдечна недостатъчност (NT pro BNP), както и за показателите за хуморален имунитет С3 и С4 комплемент, с което се увеличават възможностите за диагностициране и лечение на пациенти в извънболничната помощ.

Урогенитални Микоплазма и Уреаплазма

Често причинителите от родовете Mycoplasma и Ureaplasma могат да предизвикат локално възпаление на органите в уро-гениталната система.

Микоплазмите се установяват в уро-гениталната система при 20-40% от сексуално активните здрави мъже и жени, без изявени симптоми, но могат да предизвикат различни оплаквания. Развиват се в клетките на лигавицата, покриваща различните части на половата система.
Гениталната микоплазмена и уреаплазмена инфекция се предава по полов път (при генитален или орален контакт). Възможно е и вертикално пренасяне на инфекцията от майка на дете (при раждането или по време на бременност). Най-голямо значение за разпространение на инфекцията има сексуалното общуване.
Инкубационният период след заразяване с микоплазма е 3-5 седмици, изявява се средно след 15-20 дни.
Инфекцията се проявява с неспецифични оплаквания:

  • При мъжете най-често се установява уретрит, проявен с парене и болка при уриниране или прозрачно оскъдно течение от пикочния канал. Съществуват данни, че подобна инфекция може да предизвиква намалена подвижност на сперматозоидите и съпътстващо възпаление на различни структури в половата система и да доведе до стерилитет.
  • При жените най-често микоплазмената инфекция се предизвиква от Mycoplasma hominis. Тези бактерии не предизвикват влагалищни оплаквания, но наличието им във влагалището може да доведе до чести епизоди на бактериална вагиноза. M. hominis са изолирани от вътрешните части на маточните обвивки при приблизително 10% от жените с възпаление на тръбите и може да доведе до различни други усложнения.
  • При оплаквания, свързани с болка или затруднение в уринирането и липса на бактериален растеж от урината винаги трябва да се има предвид възможността за развитие на микоплазмена инфекция.

Диагностицирането на микоплазмената инфекция е важно, като при мъжете може да се изследва уретрален секрет, урина, семенна течност и простатен секрет, а при жените могат да бъдат изследвани урина, цервикален или вагинален секрет. Провеждането на изследвания е важно, тъй като инфекцията може да протича асимптомно или да протича успоредно с друга инфекция. Затова е важно да се знае, че търсенето на микоплазмени причинители може да даде отговор при невъзможност да се докажат очаквани бактериални причинители или в случаите, при които е предписана антибактериална терапия, която не довежда до резултат.

Нямате артикули в количката.